Taka oto jest zagadka:
Na stoliku stoi klatka.
Odpowiedzcie na pytanie:
Komu służy za mieszkanie?
Ma malutkie łapki cztery;
Pyszczek sympatyczny szczery;
Ma futerko w piękne łatki;
- Kto mieszkańcem jest tej klatki?
Czy to jeżyk, czy ślimaczek?
Jaki mieszka tam zwierzaczek?
- Wciąż pytają się starszaki:
Kto tam mieszka? - Zwierzak jaki?
Różne były odpowiedzi,
Lecz nikt nie wie, kto tam siedzi.
Wszyscy głowią się niemało:
Co w tej klatce zamieszkało?
Czy żyrafa z długą szyją,
Może susły w klatce żyją,
Lub rodzina jest pawianów?
- Wciąż pytają pań i panów.
Kto ma klatkę za mieszkanie
Bardzo trudne to pytanie,
Więc sam autor wam podpowie:
Jak się owo zwierzę zowie.
Zjada zboże i warzywa;
- To zagadka jest prawdziwa.
Chrupie marchew , witaminki;
Może to jest domek świnki?
- Tak się wszystko wyjaśniło,
Jakie zwierzę w klatce żyło.
- Zgadł już chłopczyk i dziewczynka:
W klatce mieszka morska świnka!
Odtąd wszystkie przedszkolaki:
I maluchy, i starszaki
Wiedzą także pięciolatki:
Kto mieszkańcem jest tej klatki.
zarazek
|