Koty, te zwierzęta dzikie,
zamieszkują dziś Afrykę.
Są też w Rosji i Europie,
czasem też w dziadkowej szopie.
Bardzo głośne i cichutkie,
wielkie, małe i milutkie.
Szare, bure i z grzywami,
w pręgi, łaty i z wąsami.
Jedne ryczą jak silniki,
jak przystało na ród dziki.
Drugie mruczą, pomiaukują,
kołysanki wyśpiewują
Koty perskie i Irbisy,
lwy pantery i tygrysy.
Te poważne i dostojne,
oraz te w futerka strojne.
Wszystkie są drapieżnikami,
lecz tak mówiąc między nami:
najpiękniejszy jest nasz swojski,
ten dachowy kotek z Polski
Dodane przez kloocek
dnia 15.05.2016 11:40 ˇ
10 Komentarzy ·
568 Czytań ·
|