różnice
to dzieciak jeszcze a mleczne piersi ma pod nosem
czterdzieści lat uczył się samodzielności z czego
na ostatnie dziesięć ma papiery i nauczył się
matematyki w stopniu magisterskim i śmiałego
brania szesnastolatki na swoją daleko posuniętą naiwność
widział siebie nagim już w ostrym kącie jej wzroku
dwa lata intensywnej nauki języka
rozwinęły jej możliwości nad wyraz
rzucę dla ciebie szkołę i matkę zobaczysz
wykombinujemy kawałek domu do którego
nie zajrzy żaden pies ufał jej zmiennym
słowom i dłoniom pozwolił prowadzić się lekko
wzdłuż prostych zasad w które wierzyła i które wyznawali
wspólnie i szczerze jak na spowiedzi
w najgłębszej nocy dwudziestego drugiego lutego bieżącego roku był w stanie
rozpoznać papilarne zmarszczki
na jej twarzy i wyliczyć z nich swoje miejsce
pękniesz w szwach dwukrotnie
a i tak mnie suko nie zmieścisz pomyślał wtedy
Dodane przez Piotr Binkowski
dnia 22.05.2007 22:34 ˇ
16 Komentarzy ·
967 Czytań ·
|