Bo czas nasz tak jest mało nasz - wiesz z siebie -
Co lepiej! Świat albowiem będąc, jak się zdaje,
Onego czasu panem, wyklucza mnie, Ciebie,
I zda się nam, że dojrzeć swobodnie nie daje
C.K.Norwid
Łagodny krok sarny to właściwy zegar
zastrzelony ptak daje sygnał
wypływają guziki z ziemi
zaszeptani w ich metal
przebierają w zniszczone szaty kolejnego Jezusa
w zniszczone buty wkładają ducha
i uczą go od nowa chodzić
tak się zatrzymuje czas
w zatrzymaniu Edenu
albo chociaż rzekę tamtędy płynącą
od ciemności po kryjomu
przeprowadzoną gdzie wiecznie
można przechowywać matową żarówkę
zamiast słońca
Bo czas nasz tak jest mało nasz
ale na trochę nam pozwala
w piwnicy swojej siedzieć po cichu
czekać aż się spotka diabła
Dodane przez raphaelism
dnia 01.06.2010 19:25 ˇ
2 Komentarzy ·
702 Czytań ·
|