Autor |
RE: Bardzo proszę o pomoc: Wiersz o relacjach pomiędzy dzieckiem i osobami szczególnie mu bliskimi |
anonimus
Użytkownik
Data rejestracji: 07.10.07 |
Dodane dnia 18.10.2013 07:07 |
|
|
Dobry pomysł. Przypominam, że "e" ścieśnione trzeba wymawiać jako "y'" lyb "i". Pozdrawiam:) |
|
Autor |
RE: Bardzo proszę o pomoc: Wiersz o relacjach pomiędzy dzieckiem i osobami szczególnie mu bliskimi |
domidominika
Użytkownik
Miejscowość: Ropczyce
Data rejestracji: 17.10.13 |
Dodane dnia 18.10.2013 06:53 |
|
|
Właśnie pomyślałam o takim występie na wesoło, bo podejrzewam, że większość utworów będzie w poważniejszym stylu, także może uda nam się tym wyróżnić. Sam styl tego utworu pozwala na ciekawe wykonanie, przynajmniej w moim pomyśle ;) |
|
Autor |
anonimus
Użytkownik
Dodane dnia 18.10.2013 06:40 |
|
|
Ten tekst jest w stylu powiastek S. Jachowicza. Jesli występ ma być dla maluchów, to może być. Trzynastolatki nie lubią moralizowania, chyba że ma być na wesoło:) |
|
Autor |
domidominika
Użytkownik
Dodane dnia 17.10.2013 19:25 |
|
|
Rzeczywiście "Piosenka o Wicie Stwoszu" K. I. Gałczyńskiego jest bardzo ciekawym pomysłem.
Mnie przypomniała się twórczość Teofila Nowosielskiego - Bajki i powiastki : oryginalne i naśladowane. Utwory dużo lżejsze, wesołe i z morałem. Najbardziej wpadło mi w oko "Echo" "Józia i nożyczki"
Co myślicie?
Edytowane przez domidominika dnia 17.10.2013 21:19 |
|
Autor |
anonimus
Użytkownik
Dodane dnia 17.10.2013 18:34 |
|
|
Tradycje, zwyczaje, obyczaje - w II cz. "Dziadów", w "Panu Tadeuszu" A.M., w pieśniach J. Kochanowskiego (np. P. świętojańska o Sobótce"). Przydatny może być prosty w odbiorze wiersz A. Asnyka "Do młodych". "Piosenka o Wicie Stwoszu" K. I. Gałczyńskiego (śpiewała H. Kunicka), "Elegia o... (chłopcu polskim)" K. K. Baczyńskiego...
Edytowane przez anonimus dnia 17.10.2013 18:37 |
|
Autor |
domidominika
Użytkownik
Dodane dnia 17.10.2013 16:05 |
|
|
Na poniedziałek powinnam mieć już przygotowane propozycje utworów.
|
|
Autor |
mag_nath
Użytkownik
Data rejestracji: 26.09.13 |
Dodane dnia 17.10.2013 15:50 |
|
|
A na kiedy to musisz mieć?
(mnie przyszła do głowy Szymborska z "Krótkim życiem naszych przodków" /a propos tych honorowanych tekstów/, ale to jednak niedobry trop...) |
|
Autor |
domidominika
Użytkownik
Dodane dnia 17.10.2013 14:42 |
|
|
Konkurs dotyczy utworu, który należy przedstawić w wybranej formie: recytacji, piosenki, inscenizacji lub pracy plastycznej, ale mnie powierzono zadanie dotyczące recytacji.
Nie wiem, czy podane przez Ciebie utwory będą odpowiednie dla szóstoklasisty. Natomiast do utworów Matkom moim Zofii i Barbarze i Merlin i stara kobieta nie mam w tym momencie dostępu. |
|
Autor |
haiker
Użytkownik
Data rejestracji: 12.09.08 |
Dodane dnia 17.10.2013 13:53 |
|
|
Konkurs dotyczy prezentacji, nie utworu?
Może być zatem parę, np. Iłłakowiczówny Matkom moim Zofii i Barbarze, Baczyńskiego Wybór http://www.baczynski.art.pl/poematy/5-P.html, może Gałczyński Pieśni, Apollinaire Merlin i stara kobieta. |
|
Autor |
Bardzo proszę o pomoc: Wiersz o relacjach pomiędzy dzieckiem i osobami szczególnie mu bliskimi |
domidominika
Użytkownik
Dodane dnia 17.10.2013 11:06 |
|
|
Witam
Od miesiąca jestem nauczycielką języka polskiego w szkole podstawowej.
Dziś dyrekcja powierzyła mi zadanie dotyczące konkursu.
Nie ukrywam, że chciałabym się wykazać, w końcu to moja pierwsza praca, ale mam problem z doborem repertuaru.
Oto zasady konkursu:
Przedmiotem konkursu jest twórczość znaczących i wybitnych autorów, którzy w swoich utworach poruszają tematykę związaną z hasłem przewodnim aktualnej edycji "NAJBLIŻSIr1;.
Tegoroczna tematyka dotyczy głównie relacji pomiędzy dzieckiem i osobami szczególnie mu bliskimi. Sugerujemy, aby nie ograniczać się tylko do rodziców i rodzeństwa. Honorowane będą prezentowane teksty podkreślające znaczenie przekazu pokoleniowego r11; wartości, tradycji, zachowań, itp. Istotą tematu jest refleksja nad tym czego dzieci uczą się od innych, bliskich ich sercu i w jaki sposób to wpływa na zachowanie i stosunek
do innych. Preferowane będą uznane teksty literackie. W przypadku tekstów kabaretowych dopuszczalne tylko uznane źródła literackie.
Uczestnicy prezentują 1 utwór wybranego autora w formie - recytacji
Czas indywidualnej prezentacji - do 5 minut
Czy ktoś mógłby mi pomóc w wyborze odpowiedniego utworu?
Trochę się przejęłam tym konkursem i chyba przez to mam kompletną pustkę w głowie.
Edytowane przez domidominika dnia 17.10.2013 11:07 |
|