S.T. za pomieszanie ról
I.
pamiętasz?
plastikowy piesek, prasowanka na spranej koszulce -
symbole władzy naszego dzieciństwa.
trzeba opróżnić kieszeń: oddać ostatni kapsel,
szklaną kulkę zamienić na słowo
rozbite o potylicę. rozstawić nogi i poczuć
ścianę zbyt zimną by mogła okazać się kobietą,
mężczyznę z palcami niebezpiecznie blisko drżącego uda.
II.
w końcu przestaniesz liczyć dni. nie ma cię i nie ma -
powtarzać będzie moja pamięć jak kiedyś ty
do słuchawki płaczliwie i z wyrzutem.
nauczą cię mycia garnków i okien.
sukienki spuchną obrastając w malowane kwiaty.
i nic nie da jeśli wykrzyczę w otwartą przestrzeń,
używając okna jak telegrafu:
jesteś. moja. tęsknię.
Dodane przez fabula rasa
dnia 17.05.2008 10:36 ˇ
12 Komentarzy ·
794 Czytań ·
|