(kolejny wiersz pretendujący do miana nieomylnego)
motto :"Pańskie wiersze zbliżają się pomału do granicy
drukowalności, ale póki co jeszcze jej nie
przekroczyły.(...)Nie ma w nich nieomylności,
jakiej chcielibyśmy wymagać od literatury."
Adam Wiedemann
(cytat z listu)
Są pewne granice, których nie sposób przekroczyć
bez paszportu. Są pewne paszporty, które wstydzę się
kupić. W przejściu podziemnym literatury są pewne
miejsca, w których sprzedają płynne przepustki,
grymasy uśmiechów, tanie komplementy. Tam warto
się męczyć, tam warto nie trzeźwieć.
Są pewne granice NIEOMYLNOŚCI, po przekroczeniu
których przestaje się szukać, przestaje się żyć.
Są pewne granice przyzwoitości, po przekroczeniu
których nie sposób nie zgłaszać sprzeciwu.
Dodane przez admin
dnia 01.01.1970 00:00 ˇ
1705 Czytań ·
|