ten pospieszny sudety jest jak nagłe przejście
z rodzaju nijakiego do rodzaju męskiego
wagon jest dla niepalących na dym więc przechodzę
do następnego za każdym razem przepraszając
żołnierza który tarasuje przejście przepraszam go za
to że doczołgałem się do rangi szeregowego rezerwy
zdolnego do służby w czasie wojny i za to że na wojnę
nie pójdę ani nie pojadę pospiesznym sudety
ta zamyślona dziewczyna z przedziału w ogóle tu
nie pasuje z pluszakiem na plecaczku z odkrytymi udami
i spódniczką nie pasują jej wydatne usta i lusterko
i na pewno nie pasuje tu jej opiekun z prawicową
gazetą pod pachą z irytująco powtarzanym pytaniem:
"czy to już Łódź Fabryczny?"
...............................................................
ten pospieszny sudety był jak nagłe przejście
z rodzaju męskiego do rodzaju nijakiego - na pierwszej
stronie prawicowej gazety widniał zapis który
znacząco nie mijał się z prawdą ponieważ
kiedy wyjrzałem przez okno "tiry rozpływały się w powietrzu"
Dodane przez Michał Nowak
dnia 30.01.2008 14:12 ˇ
10 Komentarzy ·
812 Czytań ·
|