Jakże jest trudno pośród słów potoku
Co niczym pociąg toczą się miarowo,
Co jak lawina kamieni ze stoku
Odnaleźć warte powiedzenia słowo.
Któż umie z myśli tak wykrzesać słowy
By były warte wszystkich bogactw ziemi.
By mogły mury kruszyć, rwać okowy,
A gdy potrzeba świat cały odmienić.
Pracuj poeto choć okrzykną
Twe wiersze ledwie bełkotem idioty.
Jutro, gdy przyjdzie na zawsze zmilknąć,
Słowa Twe spłyną na nas czystym złotem.
Dodane przez mchrominski6
dnia 03.12.2007 19:15 ˇ
9 Komentarzy ·
871 Czytań ·
|