Gdy do jesieni jest coraz bliżej,
W kępach tymianku świerszcz ciszę strzyże.
Z armią ślimaków czas się ślimaczy.
Księżyc o komin rogiem zahaczył.
Kocia ma wąsy brokatem lśnione,
Bo z dachu zmiotła gwiazdy ogonem.
Żółte matrony- dynie pękate
Wiedzą, że pora żegnać się latem.
Ćmy potrącają cieni konieczność
Lecąc za dymem w ciepła zaprzeszłość.
Czarna porzeczka zapobiegliwa
Pod letnim liściem nowy pąk skrywa.
Strąk groszku dźwiga senną załogę,
Niedługo jesień przybędzie z chłodem.
Dodane przez ela_zwolinska
dnia 16.08.2024 18:09 ˇ
4 Komentarzy ·
145 Czytań ·
|