nic się w życiu nie dzieje bez przyczyny
kochał się chłopiec w uroczej dziewczynie
nosił ją w sercu i o nic nie prosił
aż za chlebem wyjechał, uczucia nie wzbudził
przeto dziewczyna powiedziała krótko,
że go widzieć nie chce,
że za rok czeka na znak
jeśli jeszcze żyje
może zatelefonować, jeśli będzie zdrowy
chłopiec z pokorą przyjął wyrok mroczny
ze wzburzenia twardy, bo zaoczny
więc pytał ją, z troską, czemu jest okrutna
dlaczego się nie śmieje, czy dręczą ja lęki
i żeby ją rozbawić wybrał fortel prosty
w tekstach serdecznych, które do niej pisał
pogubił wszystkie joty i dwie szczelinówki
fakt ten zamiast radości i rozbawienia
stał się końcem przyjaźni, obojga cierpienia
dziewczyna dalej dumnie głowę unosi
lecz już wie, na pewno, wie,
że postąpiła nieroztropnie
a chłopiec o tym jeszcze nie wie
Dodane przez Pogoda
dnia 21.10.2007 11:41 ˇ
4 Komentarzy ·
666 Czytań ·
|