Skafandry ziemskie chronią bionautów,
kiedy spacerują wśród dzikich natur.
Zewnętrzne powłoki blokują kły i szpony
oraz pomniejsze kaprysy żywiołów.
Powinny być wysoce szczelne i pancerne,
osłaniane tkanki są wyjątkowo cienkie.
Wewnątrz krąży mgiełka ze znieczuleniem.
Bez nich przestrzeń sroga jak Szeol.
Skafandry ziemskie mają nietypową budowę.
Części nożne to szyny i estakady.
Naręczne to mechanizmy analog i cyfra.
Centralne przednie to baszty,
tylne to obręcze ze stali i betonu.
Hełm to kompendium aforyzmów.
W plecaku jest broń i medykamenty.
Bez nich sapiens wraca do łańcucha.
Dodane przez lasic
dnia 20.09.2023 12:53 ˇ
1 Komentarzy ·
207 Czytań ·
|