Limeryk kujawski
Samotna mieszkanka Górnego Szpetalu
nagiego faceta dostała - z metalu.
Stoi figurka w jej pokoju,
biedna - nie zazna krzty spokoju
- wzrok cały czas utkwiony w jednym detalu.
Limeryk elbląski
Na głównej stacji w mieście Elblągu,
stanął za nią przy oknie, w pociągu.
Spojrzenia, śmichy, pitigrilli,
obok pusty przedział - wstąpili;
nie chcą tego robić tam, w przeciągu.
Limeryk erudycyjny
Pewna sawantka urodzona w Wilnie
Bach, śledzie, świerzb - może gadać usilnie;
o wykształcenie ją zapytano,
lecz odpowiedzi nie uzyskano
- do toalety musiała wyjść pilnie.
Limeryk bydgoski
W bydgoskiej dzielnicy Jachcice
jegomość hodował słonice
jedna pragnęła słonia
sprowadzono jej konia
momentalnie straciła chcice
Limeryk doktorski
Nietuzinkowy filozof z Hippony
miewał kochanki, za nic nie chciał żony.
Nigdy się nie spowiadał,
grzechów on nie posiadał
i na piedestał został wyniesiony.
|