Obdarta, zniszczona i krwawa
Od wielkich wojen, zmagań, powstań,
Ta której stolicą Warszawa...
Ojczyzno z grobu wstań!
Ta która była katowana,
Deptana przez inne narody,
Której ludność była mordowana...
Ojczyzno, głoś ody!
Wyswobodzona, lecz uwięziona
Politycznie, ciężko i chmurnie,
Zerwij zbrodnicze strzemiona...
Ojczyzno, powiedz nie!
22.03.1981 rok
W grudniu nachodzą mnie wspomnienia o strajkach i stanie wojennym i z tego powodu właśnie w grudniu , raz na rok wklejam moje pisane wtedy - nazwijmy to - wiersze.
Dodane przez Robert
dnia 18.12.2020 14:05 ˇ
13 Komentarzy ·
284 Czytań ·
|