"Oblicza ich miały taki wygląd: każda z czterech istot miała z prawej strony
oblicze człowieka i oblicze lwa, z lewej zaś strony każda z czterech miała
oblicze wołu i oblicze orła"
ks. Ezechiela 1, 10
W nieba świt nad szczyty gór
nad lasów szmer się wznieść
nad góry nad świat, skrzydeł szum
Ciężko ciągnąć życia pług
i orać bez patrzenia w tył
jeść ciężko wyrobiony chleb
i co dzień w miejscu stać
łakomym okiem patrzeć na świat
szybkiego łupu pośpiesznie chcieć
postawą swoją budzić lęk
karmić się z czyichś łez
wszystko połączyć i zgnieść
urazić wszystkich i mieć
zniszczyć i zburzyć, a potem wznieść
Boga przeprosić i znowu łgać
cztery oblicza w sobie masz
cztery masz dusze i cztery sny
cztery wiatry pędzą przez świat
cztery ramiona ma krzyż
05-09-07
Marcin Kłapsia
Dodane przez Hiram
dnia 26.09.2007 06:12 ˇ
5 Komentarzy ·
734 Czytań ·
|