A gdybym był biedakiem?
Czy też byś mnie chciała?
Miał pięć złoty z hakiem,
Czy wciąż byś kochała?
A gdybym w łachmanach
sypiał gdzieś na progu,
z rana na kolanach
powierzał się Bogu,
W nadziei ostatniej
modlił się żarliwie
by mu było łatwiej
zająć się mną tkliwie.
A obok Twe zdjęcie
jak i ja strudzone,
Czy ty masz pojęcie
jak błogosławione?
Jak tulone często?
A czasami łzami
poroszone gęsto.
Jak talizman chronię
obraz Twój wyśniony,
chęci życia bronię
i sens utracony.
Dodane przez Stretch
dnia 13.04.2020 23:04 ˇ
4 Komentarzy ·
364 Czytań ·
|