Tablice z nazwiskami,
poległych w latach 1831 - 1863,
poległych w ostatnich latach "pokoju",
poległych w latach nieskrzepłej krwi.
Krzyż tej mogiły,
dziś coraz większy,
w jego ramionach; Polska, rzecz mała -
narosło łez i cierpienia.
Krzyżu co w naród wrosłeś.
Narodzie - twój jest krzyż,
jego cierpienie nie obce
w wielości dni.
Przybywa nam mogił, urasta krzyż.
Znów ktoś zaczyna płakać -
świece na grobie, łzami ugasił,
do życia brak mu sił...
Bojowniku o wolność,
twoja stanowcza postawa,
która zamknęła cię w mogile,
przemawia do nas nad wszelkie zło.
Kraków - Cmentarz Rakowicki, 19.10.1983 r.
Dodane przez Artur Wielgus
dnia 21.02.2020 01:20 ˇ
0 Komentarzy ·
240 Czytań ·
|