Niech płomień przemówi do ciebie,
na grobie krzyż z kamyków,
świec, kasztanów, ułożony,
wiązanka zeschnięta - świeża pamięć.
Kwiat co zmarnieć nie zdołał.
Mogiła; dom twój drugi na ziemi,
na spoczynek umęczonego ciała
w umęczonej ziemi.
Ty powstaniec spoczywasz -
żyje pamięć; przyszłość niepodległa.
Mijają ustroje; dogasa płomień -
słowo zanika.
Przychodzimy i znikamy -
klękamy, oddając cześć;
przed martwym ciałem waszym -
zanosząc Bogu pieśń.
Pieśń chwały,
pieśń zwycięstwa;
pieśń prośby, innych dni.
Obce nam słowo jest klęska!
Bojowniku o wolność,
choć jesteś dziś nieznany -
wolność ciebie przerosła lecz my wstajemy -
idziemy Polsce ją nieść.
Kraków - Cmentarz Rakowicki, 13.10.1983r.
Dodane przez Artur Wielgus
dnia 14.02.2020 01:13 ˇ
2 Komentarzy ·
263 Czytań ·
|