Nowy Rok będzie lepszy, jeżeli starannie
zacznę tkać minut, godzin, kolejnych dni przędzę;
jeśli mary przeszłości męczącej przepędzę,
utopię dawne zmory w słomianej Marzannie.
Nowy Rok da mi szczęście, jeśli będę szukać,
zaglądać w zakamarki, drzwi nowe otwierać,
gdy będę mieć odwagę, by zacząć od zera,
do zamkniętych na głucho bram zuchwale pukać.
Nowy Rok mnie, gdy sama się zmienię, odmieni;
zegar - kołowrót czasu - pchnie na nowe tory;
przystroi przyszłość w jasne, radosne kolory
ze wstęgą prostej drogi pośrodku zieleni.
Dodane przez Nadzieja
dnia 02.01.2020 22:10 ˇ
12 Komentarzy ·
315 Czytań ·
|