kto koziołki fika
na koniec utyka
gdy sens jest w słowie
dłużej gości w głowie
kto w sedno wnika
waśni unika
gdy stado beczy
co jest na rzeczy
kto podczas głodu
zboża nie skrywa
ten dobroczyńcą
zwany bywa
nie ważne lata
ważne że wymiata
dla jaj z natury
macane są kury
chłop nędzą struty
maca i koguty
kto myli babę z chłopem
zwany jest jełopem
gdy koniunktura
farbują pióra
gdzie ziarno mielą
tam mąką ścielą
wulgarny nadmiernie
wbija stopy w ciernie
kto słowem batoży
wrogów sobie mnoży
kto ulega chuci
długo zmysły cuci
człowiek naćpany
miewa różne stany
kto jest pogrążony w ciszy
wzrokiem i dotykiem słyszy
Dodane przez Alfred
dnia 20.09.2019 10:14 ˇ
12 Komentarzy ·
394 Czytań ·
|