działała tu prosta mechanika kija
wetkniętego w mrowisko
za cały osprzęt wystarczyły dwa
szpikulce od rozdrabniania lodu
zręcznie wprowadzone pomiędzy
gałkę oczną a górną powiekę
i młotek którym rozbijano kości
oczodołu żeby wejść do wnętrza
czaszki nieszczęśnika
świat wtedy jakby oszalał z zachwytu
nad możliwościami nauki
pioniera uhonorowano Noblem
a poetę uwolniono od uporczywych
migren nie słyszał już głosów
wewnętrznych ani zewnętrznych
żadnych głosów nie słyszał
był bezpieczny (dla otoczenia)
na chwilę obecną metodę i jej
podobne znacznie udoskonalono
przede wszystkim elektrowstrząsy
humanitarnie zastąpiono psychotropami
a w miarę rozwoju środków
masowego rażenia - mediami
dzisiaj prawdziwych poetów już nie...
gryzie nic wszystko jest pod kontrolą
Dodane przez stawil
dnia 07.08.2019 08:11 ˇ
4 Komentarzy ·
432 Czytań ·
|