W odległej gminie koło Szczuczyna
Chciano postawić pomnik Dwóch Braci;
Pomysł ten wszystkich miał ubogacić,
Więc z serca wsparła go cała gmina,
Lecz się pojawił problem ciekawy,
Kiedy był projekt prawie skończony:
Który ma z Braci być z lewej strony?
Wysłano korny list do Warszawy.
Przyszła odpowiedź: "Aby już więcej
Nie było na cześć Braci zamachu,
Niech stoją patrząc na wschód i zachód
I się trzymają za prawe ręce".
Dodane przez Maciek Froński
dnia 25.07.2019 10:31 ˇ
7 Komentarzy ·
434 Czytań ·
|