Drzwi zatrzaskuję - świat i jego wrzawa
milkną; za sobą wreszcie zgiełk zostawiam,
w głuszy bez bodźców cała się zaszywam:
dziś odpoczywam.
Uciszam serce, nie poję się żalem,
przez chwilę bólu nie odczuwam wcale;
ran nie rozjątrzam i plastrów nie zrywam:
dziś odpoczywam.
Odsuwam przeszłość, a na dni minione
zaciągam jasną, kwiecistą zasłonę;
troski i żale z pamięci znów zmywam:
dziś odpoczywam.
Odwieszam kostium i chowam koturny,
nie ćwiczę kwestii w taki dzień bezchmurny,
złych ani dobrych ról już nie odgrywam:
dziś odpoczywam.
Wpatrzona w senne liści migotanie
i kołysana przez ptaków ćwierkanie
sama do lotu dziś się nie podrywam:
dziś odpoczywam.
Dodane przez Nadzieja
dnia 27.06.2019 13:39 ˇ
13 Komentarzy ·
439 Czytań ·
|