Brunatne liście płukane w szlamie.
Z cienistych parowów
Patrzą oczy łani jak noc księżycowa.
Szkarłatnie, duszno, to przez zimne jamochłony.
Pośród czarnych korzeni grobli
Niebieski błędny ognik
Chybocze się
I
Gaśnie.
Pierwowzór: Kuckuckruf von Max Dauthendey (1867-1918)
Braune Blaetter spuelen auf dem Schlamme.
Aus dem Schattenschluchten
Mondnachtaugen einer Hindin.
Scharlach, schwuel, von kalten Schaemmen.
Zwischen schwarzen Wurzeldaemmen
Eine blau Erdgasflamme
Wankt
Und
Loescht.
Dodane przez abirecka
dnia 05.05.2019 16:55 ˇ
16 Komentarzy ·
959 Czytań ·
|