Bóg, który włada gwiazdami,
rozpalone słońca ma w ryzach.
Galaktyk mnóstwo rozwiesił w przestrzeni,
nieprzeliczone planety rozpostarł na niebie.
Czyż się on nam nie objawił,
czyż przez syna Świat nie zbawił?
Polskę w dziejach on osłonił,
wiele razy nas ocalił.
Ludzie są jak liście, narody są jak drzewa -
na liściu jest mnóstwo żywych komórek,
a każda z nich jest doskonalsza
niż ludzkie, największe są dzieła.
Wszechmogący a święty,
etykę stawia nad rzeczami,
istotę ludzką ponad świat zwierzęcy
i ducha ponad materią.
Dodane przez Artur Wielgus
dnia 11.04.2019 02:00 ˇ
2 Komentarzy ·
517 Czytań ·
|