Z okupantem walczyłaś
rękami dziecka ,
później jako panienka.
Tereso umęczona, torturowana,
w męczeństwie Kózkówny rówieśnico.
Z Zadwórzan przykład biorąc,
dzieci broniły Polskę jak bogowie.
Dla nas jest Polska zwycięska,
a one leżą w grobie.
Młodość twoja rozdarta wojną -
śmiercią przedwcześnie
zostałaś od ciała odjęta.
Twoje ryngrafy,
Cudu nad Wisłą były pamiątką.
Chciałaś wsławić kraju swego imię
i sławisz go na niebiańskiej niwie.
Dodane przez Artur Wielgus
dnia 15.06.2018 22:04 ˇ
2 Komentarzy ·
498 Czytań ·
|