Czyż wielką jest winą szukać szczęścia?
Wśród dolin głębokich i gór wysokich,
Wśród borów gęstych i łąk świetlistych,
W brzmieniu strumienia i śpiewie wiatru,
Dokąd to zaprowadzą nas odwiecznych gór szlaki?
Czy na manowce?
Czy na świata szczyt?
Gdzie nieśmiertelne spoglądają na nas dawnych bohaterów dusze,
Gdzie wszystko jest pierwsze i nowe,
Pierwszy uśmiech,
Pierwszy promień słońca i pierwszy pocałunek,
Gdzie droga nam dawno obiecana się zaczyna?
Czyż wielką jest winą szukać szczęścia?
Dodane przez kostoteles
dnia 26.05.2018 00:05 ˇ
4 Komentarzy ·
582 Czytań ·
|