To Spicymir Leliwita
tak Łokietka się zapytał.
Kiedy z grodu zrobisz miasto,
też to przecież Twoja własność,
jako króla Polski władco?
Uczyń z grodu mego miasto.
"Czy masz wojów by go strzegli,
choćby w grobie od ran legli
i czy murem go ogrodzisz?
Czy ty tylko mnie tak zwodzisz?"
Wszystko władco jest i będzie,
myto handel ci naprzędzie.
Monet wiele w nim nazbierasz,
będziesz gościem królu nieraz.
Wiem że jeździsz na Słowację,
że masz w Lwowie schedy rację.
Tarnowskie lata są miłe,
w nich niezapomniane chwile.
Najpiękniejsze sny, marzenia,
ślad historii, Tarnów zmienia.
"Masz dla grodu swego prawa,
niech Leliwy rośnie sława,
w wielu grodach Spicymirze,
a w kościołach boskie krzyże".
Dodane przez Artur Wielgus
dnia 04.05.2018 22:27 ˇ
5 Komentarzy ·
603 Czytań ·
|