do każdej lampy wolności
zapalonej w mroku historii
lecimy jak ćmy
na pewną zgubę
Bonaparte
ty co w Rosji
poparzyłeś się mrozem
dałeś przykład Europie
jak można omamić Polaków
tak pięknie potrafimy ginąć
za obietnice
przez sny o potędze
kośćmi
wybrukowane są drogi
a mogłeś
objuczony butą
rzucić się w Berezynę
zostawiając ruch planet
pod kuratelą słońca
Vive l'empereur
niesie się po piekle
z loży dla egoistów
w której zajmujesz
honorowe miejsce
a naszą nadzieję
wraz z Józefem Poniatowskim
pochłonął nurt Elstery
Dodane przez mikesz111
dnia 28.01.2018 07:55 ˇ
9 Komentarzy ·
598 Czytań ·
|