W górach zima na całego,
nasypało aż po pachy,
mają o czym pisać wiersze
Kasprowicze, Przerwy, Staffy.
Jaworzyna mgłą zalana,
jak owsianka ciepłym mlekiem;
nad głowami senne niebo,
takie bliskie, choć dalekie.
Kulig rwie aż świszczą gwiazdy,
są pochodnie, baranica,
jam Kmicicem, tyś Oleńką,
a w szklanicach śliwowica.
Pogadałem z Nikiforem,
jak naturszczyk z grafomanem,
mówi - "piękna u nas zima,
- ty odjeżdżasz? ja zostanę''.
- Krynica Zdrój 30.12.2016 -
Dodane przez bordoblues
dnia 02.01.2017 20:17 ˇ
13 Komentarzy ·
942 Czytań ·
|