Nie miej nadziei, że zdobędziesz górę
jeżeli progu domu nie przekroczysz
i gdy oddzielisz się od świata murem
nie ujrzą nigdy świata twoje oczy.
Nie miej nadziei, że mądrość posiędziesz
jeśli nie słuchasz, co ci serce powie
bez niego wiedza prawdziwą nie będzie
choćbyś miał wszystkie księgi w swojej głowie.
Nie miej nadziei, że zdobędziesz władzę
jeśli współczucie nie gości w twej duszy
będą cię słuchać, ale chętniej zdradzą
a każdy pomnik kiedyś czas rozkruszy.
Nie miej nadziei, że odnajdziesz miłość
jeśli nie poznasz goryczy rozstania
przecież namową, podstępem czy siłą
nie skłonisz nigdy serca do kochania.
Lecz miej nadzieję, że patrząc z pokorą
dostrzeżesz diament zaklęty w szarości
i żadne cienie nie będą ci zmorą
w duszy twej zawsze już spokój zagości.
Dodane przez Jacek V
dnia 08.05.2016 10:59 ˇ
5 Komentarzy ·
455 Czytań ·
|