Szare, długie listopadowe wieczory,
Stary zegar wydzwania godziny
Kalendarz wskazuje ważne wydarzenia,
Polaku znasz historię swojej ojczyzny?
W jakich trudach dotrwała dni wyzwolenia.
Nasz Orzeł Biały mógł rozwinąć skrzydła,
Polacy obudzili się z głębokiego letargu,
Zrzucili z siebie niewolnicze kajdany,
Po stu latach walki o wolność,
By odbudować kraj nasz kochany.
Polaków często niszczyły veto i niezgoda,
Zaborcy w skłóconych chcieli zadeptać wiarę,
Zniszczyć, zapomnieć język ojczysty,
Dzięki patriotom i Naszej Królowej,
Zdołali obronić język polski czysty.
Ziemia ojczysta była dla nich matką,
Matki ziemskie uczyły w skrytości pacierza,
Każdy dzień przeżyty w wielkim trudzie,
Umacniał w Polakach patriotyzm,
A w nim wyrastali o wielkich cnotach wielcy ludzie.
Pierwsza wojna ojciec walczy na frontach świata,
Dziękuję ci tato za cierpienie ból i łzy,
Za miłość do najbliższych siostry brata,
Za rany, chwile słabości i rozpaczy krzyk
Za wywalczony pokój, przyszłość, odwagę za wszystko:
- Drewniany Krzyż
Dodane przez kloocek
dnia 14.11.2015 23:47 ˇ
9 Komentarzy ·
555 Czytań ·
|