Sprzedajni zdrajcy pogardliwie
spoglądający na Ojczyznę
zamknijcie pyski rechotliwe
to wyście poszli na łatwiznę
to wy, co wam kariera miarą
patrzycie, komu by dać ciała
pieniądz waszą religią, wiarą
i ciągle wam go jest za mało.
Już tym odpuśćcie, co w bój poszli
w imię miłości, tej największej
matki wiedziały, wśród łez gorzkich
że wiele serc ich z bólu pęknie
lecz nie dla zysku, dla poklasku
szli z butelkami na wprost tanków
oni wolności chcieli brzasku
a nie bogactwa wielkich banków
zostawcie im rozwagę, honor
i nie piętnujcie ich głupotą
im niech wciąż ognie zniczy płoną
wy okrywacie się sromotą
wy, którzyście są gotowi
sprzedać w niewolę własne dzieci
gdy tylko ktoś o zysku powie
jesteście tego świata śmieci
odczepcie się od dziewczyn, chłopców
co w imię wiary w ideały
walczyli nie o kłamstwa obce
lecz dla swojego kraju chwały
nie umniejszajcie w oczach świata
powstańców gigantycznej roli
oni ślą wiarę nam po latach
że Polski nie da się zniewolić!
Dodane przez Jacek V
dnia 02.08.2015 20:53 ˇ
4 Komentarzy ·
594 Czytań ·
|