Ma nastąpić zbiorowe czytanie wierszy
oraz innej literatury.
Ma to trwać długo a wstęp jest wolny.
Będą warsztaty dla dzieci z czytania bajek,
potem coś dla dorosłych
- niewydane dotąd powieści,
- niewystawione dotąd dramaty
- nie dość liryczne liryki.
Każdy autor będzie stał w osobnym kącie
i czytał swoje utwory do ściany.
Coś na kształt modlitwy - każdy do innego ołtarza.
Do innego boga.
Przestrzeń muzealną wypełniać będą słowa.
Tak jak kiedyś wypełniały ją obrazy i rzeźby
a potem muzyka.
Cała Sztuka zapakowała się do jednego worka.
Gdy w filharmoniach czytuje się wiersze i wystawia sztuki,
w muzeach gra muzykę
a do bibliotek chadza się na wystawy.
Wszędzie jest wszystko.
Taka próba zapełniania pustki.
Ale ona i tak tam jest.
Dodane przez Pachomiusz XV
dnia 07.07.2014 20:38 ˇ
7 Komentarzy ·
594 Czytań ·
|