Niechaj staną się myśli dla materii rządem;
Niech zagrzeją w nas czyny, jak to robią dusze;
Niech ulegną im lęki i obaw katusze;
Niechaj służy im przyszłość, niech im świeci hołdem...
A my marzeń najskrytszych zwolnimy blokady;
A my węzeł gordyjski myślą przenikniemy;
Dla nas nie ma już przeszkód, których nie przejdziemy-
Dla nas zwycięstw już teraz tylko kanonady
Tak będzie! Tego tylko niech każdy przestrzega,
By myśli - tu mieć pewność - prawdziwie tworzyły,
Aby masek nie miały na fałszywej twarzy
Człowiek, który wokoło nienawiść dostrzega
Myśli ciężkie ma w sobie, jak żelaza bryły,
A rozgrzane żelazo wszystkich wraz z nim sparzy.
Dodane przez AddyP92
dnia 24.11.2013 15:00 ˇ
2 Komentarzy ·
396 Czytań ·
|