wiem wiem wiem wiem
wiem
"wszystkie wiersze o wiośnie zostają
automatycznie zdyskwalifikowane"*
... chociaż i Rilke i Leśmian i Staff
nie przestrzegam regulaminu
z uporem wsiadam do łodzi
zielonej bez wiosła
wypijam butelkę maja z gwinta
jedną zapałką
podpalam lichtarze kasztanom
śpie w parku pod płotem
z wrona i kretem /kretynka/
o ile przy forsycji trzymam fason
a bez przebiega bezbólowo
z nóg wali mnie
mały dzwoneczek
ostatnie stadium
agonii konwaliowej
/IK/
* W. Szymborska Poczta literacka, czyli jak zostać /lub nie zostać/ pisarzem
Dodane przez Irena Kliche
dnia 03.05.2013 19:19 ˇ
9 Komentarzy ·
569 Czytań ·
|