Gwiazda Dawida
albo Krzyż
jak się stąd wydostać?
Zatrzaśnięte są wszystkie
drzwi,
Klucze rzucone
w przepaść.
Łatwo powiedzieć
Polak lub Żyd
trudniej jest temu
sprostać,
Na jedno życie
nie starcza
sił,
podwójnie żyć
niepodobna.
I tylko nocą
możemy śnić,
we śnie to ja
jestem Goliat,
gdy świta znowu
staram się
jakoś przeżyć
dzień
do wieczora.
Gwiazda Dawida
albo krzyż?
czy już do końca
swoich dni
będę pomiędzy
dwiema rzekami,
dwiema ziemiami
pomiędzy synami
a nigdy z kimś?
Dałbym się zabić
Za jedną linijkę wiersza
Podpowiedzianego przez Boga
|