przyjaźń jest jak drzewo,świeżo posadzone pielęgnujemy starannie
potem,gdy się rozrasta, cieszymy się jak dzieci,rozpiera nas duma
aż nagle zbyt duże drzewo nie pasuje do naszego ogrodu
nie widzimy już jego piękna, lecz tylko cień,który roztacza
przycinamy gałęzie jedną po drugiej, ale chcemy by rosło nadal
w końcu zapada wyrok, okaleczone i nie pasujące wycinamy...albo
wciąż pozwalamy mu rosnąć, cieszymy się jego pięknem i siłą
a ono oddaje nam wszystkie uczucia, chroni przed słońcem
broni przed wiatrem, łagodnym szumem usypia,daje tlen
i roztacza zapachy,jest z nami i długo po nas...
dąb, król drzew żyje tysiąc lat, będzie trwał i pamiętał
dzień,w którym małą sadzonkę delikatnie wkładaliśmy do ziemi
Dodane przez dodatek111
dnia 11.07.2011 18:21 ˇ
3 Komentarzy ·
758 Czytań ·
|