gaskońską
jeszcze niedawno gatunek był zagrożony
dziś w bigorre czterysta macior rodzi
ponad trzy tysiące prosiaków rocznie
wyprowadzam lochę na spacer
wtedy moja pasterska suczka
przychodzi do kojca
a warchlaki liżą ją po pysku
kiedy trochę podrosną
będą pasać się na łące
ruch na świeżym powietrzu
i ziołowa dieta sprawią
że w ubojni z radością
przyjmą te inteligentne
wybiegane niezwykle
szczęśliwe zwierzęta
później historia zatoczy koło
arka smaku dopłynie do zielonej wyspy
potężny knur sterroryzuje zaskoczonych
mieszkańców enniscrone w hrabstwie sligo
a globaliści w akcie protestu zaczną krzyżować
czerwoną krowę cystersów
z bydłem charolais
slow food nabierze rumieńców
Dodane przez gammel grise
dnia 07.05.2011 23:00 ˇ
9 Komentarzy ·
915 Czytań ·
|