Błogosławionemu Janowi Pawłowi II
Pod pogodnym baldachimem nieba
klucz dzikich gołębi krąg zatoczył
Santo subito
słowo ciałem się staje
na Rzymskim placu stanęły tłumy
w dostojnym szeregu wszyscy stanęli
na twarzach jak tarcza uśmiech dumny
ta postać pochodzi z naszej ziemi,
a chwile u parcie naprzód płyną
niczym orszak chmur ponad głowami .
Czy coś nam z tej chwili pozostanie ?
może tylko zwykły wspomnień skrawek
na ołtarzu naszych ułomności
pozostawiony w schowku naszej pamięci.
Rzym, 1 maja 2011
Dodane przez Edmund Czynszak
dnia 04.05.2011 13:06 ˇ
4 Komentarzy ·
654 Czytań ·
|