ten sen powraca - żyję jeszcze
a kruk rozdziobuje ranę
poroniłaś mnie ziemio ze strzępem snu w dłoniach
*
pięćdziesięciolatek w kapeluszu bordo
i sportowym garniturze o łatanych łokciach
skądś wiedział że nie przetrwa
ktoś kto usiadł przed kolejowym dworcem
na dwóch turystycznych torbach
z papierosem i naiwną wiarą
w najszczerszy tylko uśmiech
jest port wielki jak świat
marynarze w nim mrą...*
[...w synestazjach obrazu i zgiełku]
na plakatach klonowany goryl
pławi się w konopianej plantacji i twierdzi
że GOD MUST BE CRAZZY**
*
poroniłaś mnie ziemio ze strzępem snu w dłoniach
zalążkiem poematu:
nikt cię nie pojął jak ja
obca
niderlandzka flago
* tekst piosenki Katarzyny Groniec
** tytuł komedii o murzynach
Dodane przez vacuum
dnia 23.03.2011 10:03 ˇ
7 Komentarzy ·
910 Czytań ·
|