Czy to już na zawsze gdy
pomyślimy ojczyzna
to pierwsze co na myśl przychodzi
musi być słowo blizna?
Czy to licho czy wyrok od którego
nie ma się do kogo odwołać
bo nawet Najwyższy ma już dosyć
biadolenia nawiedzonych?
Dom budujemy żmudnie od fundamentu
poprzez kolejne piętra po dach
ale gdy oszczędzamy na materiale
czyli na pięknych słowach nie dziwmy się,
że budowla kusa i pochyła,
Więc należy od nauki zaczynać
języka nie zapomnieć i pamiętać,
że początek wszystkiego zaczyna się
od słowa kocham
|