Przez śmierć przeszedłeś, miałeś dać świadectwo
prawa nad prawem i życia nad życie
lecz co zyskałeś w swoim ziemskim bycie,
wszak nie dla ciebie niebieskie królestwo.
W twoim kraterze wino wodę waży,
lazarium w kwiatach, ogłoszono święto,
byłeś znów wśród swoich lecz już nie pamiętasz
czy ktoś pytanie zadać się odważył.
Komu wskrzeszenie twe było potrzebne
- w obliczu śmierci mamy być jednacy,
jak nam zmarłego uznać znowu żywym?
Już nie wróciłeś w zwykłe życia tryby,
byłeś człowiekiem a to więcej znaczy
niż porzucony biały całun zgrzebny.
Dodane przez swacha marian
dnia 17.01.2011 16:08 ˇ
2 Komentarzy ·
604 Czytań ·
|