hej, ty brzozo
stojąca przy drodze
masz w pamięci
stary but pradziadka
co na wojnie
zginął, tak, na wojnie
nie zaznawszy
wolności w Ojczyźnie
dziś kosztują
i się zachłystują
lecz nie znają
ceny i wartości
dziś świętują
o, jak dziś świętują
rzadko kiedy
nie wstydzą się flagi
dzisiaj krzyczą
o, jak głośno krzyczą
o swych prawach
o potrzebach własnych
krytykują
brak doskonałości
a na baczność
ustać nie potrafią
dziś nie znają
pokornej miłości
do swych dziadów
pradziadów i prapra -
dziś nie uczą
szacunku do ziemi
do Ojczyzny
z tak wielkim mozołem
zdobywanej
dla przyszłych pokoleń
Dodane przez znak
dnia 02.01.2011 13:44 ˇ
2 Komentarzy ·
915 Czytań ·
|