Bez wody
bez piany
bez mułu
i bez metafor
nie pieści
nie koi
nie podnieca
i nie hipnotyzuje
(.)jest impulsem -
nagłym olśnieniem
poczuciem lekkości
w ciężkiej chwili
pobudzeniem
by nie krzepło
lecz płynęło
by nie gasło
a płonęło
by nie więdło
lecz się wypełniało!
Trzy właściwe słowa
nawet przemilczane
gestem wyrażone
więcej mówią
niż supermetafory
w pięknych strofach
pięknie recytowanych
(.)Nie o zachwyt
ani nie o dreszcze
tylko o zdziwienie
w tym życiu chodzi -
ze będąc kimś
nagle odkrywasz
że jesteś nikim
(.)aż się odnajdziesz
wśród zagubionych
i powiesz im:
zrozumiełem
zaufałem
jestem!
Trudne? -
takie jest
życie
gdy się staje nowe
przez obumieranie!
Dodane przez cytrus
dnia 14.05.2010 08:28 ˇ
6 Komentarzy ·
611 Czytań ·
|