Umarli nie odpowiadają
Ponieważ nie do nich mówimy:
Nasze liczne słowa
Są przeznaczone dla uszu Boga
Albo innej potęgi.
Miłość z upływem czasu
Nie staje się duchowa:
Przeciwnie, nasiąka rytmem
Drobnych spraw i załatwień.
Długo wzruszałem się tym
Jak w trosce o bliskich zmarłych
Paktujemy z cerberami
Szukając dojść
Odstając swoje
W zimnym urzędzie kościoła
Az rozpadło się
Moje wygodne życie
I doświadczyłem
Że prawo to obejmuje
Również rzeczy:
Głupia duszo,
Z iloma charonami rozmawiałaś?
Nie wróci twój gabinet
Twoje piętro i biurko
I bezimiennych mijanie sprzątaczek.
Dodane przez Piotr Plichta
dnia 06.05.2010 16:14 ˇ
5 Komentarzy ·
779 Czytań ·
|