Tej jedynej, która zanim mnie poznała już odeszła
A także przyjacielowi - Annie oraz innym zapracowanym osobom, aby znajdowały czas na odpoczynek i chwile szczęścia.
Ty mnie nie poznałaś do reszty w zadumie
i nie znasz tajników wszystkich moich mocy
Czasu Ci nie starcza, a więc nie zrozumiesz
kim jestem, kim byłem, z kim teraz się droczysz.
Jako gwiazda, która upada na ziemię
jak fala na morzu i jak piana na niej
powstaję i znikam, jak błysk lub olśnienie
i jak iskra gasnę spalając się w drganiu
Łap chwilę - ta nigdy z powrotem nie wróci
uchwyć gorąc w mgnieniu, nie zważaj na ręce
Ciesz się ze mną; może wkrótce się zasmucisz
Na umór pij wino, dziś więcej i więcej
Z życia trzeba czerpać pełnymi haustami
Radością, miłością i przyjaźnią bratnią
Dziś zdrowi oboje; jutro schorowani...
Każda chwila szczęścia może być ostatnią!
|