Palec
Anno Domini dwa tysiące dziewięć
odnaleziono palec Galileusza.
Mówią, że obsceniczny gest owego palca
ma obrażać uczucia Świętej Inkwizycji
i że to nie przypadek, że akurat teraz,
gdy się jednoczą siły zła przeciw świętości.
Słyszano bowiem także śmiech Giordana Bruna,
jak się odbijał echem na Campo di Fiori.
Felek
Dzieci przywlokły mi kota
abym nie był sam.
Kot ma na imię Felek.
Cwaniak zawsze wie
gdzie jedzenie.
Szczęśliwiec uratowany z potopu.
I teraz jestem sam z kotem.
Dziesięć sekund synestezji
Po biopsji na wynik
trzeba było czekać
ponad tydzień.
Mam swoje lata
i podejrzenie, że umrę niebawem,
jako bardzo prawdopodobne
już mnie tak nie podnieca.
Ale gdy zadzwoniłem
i głos po tamtej stronie
kazał czekać
przez dziesięć sekund
ujrzałem pomarańczowy kolor ciszy.
Tytułowe trzy kolory, to:
1.ponurośmieszny (czarnohumorzasty)
2.łaciaty (czarno-biały)
3.dlawieluniewidoczny (synestezyjny)
Wszystkim Czytelnikom życzę miłego dnia.
Dodane przez Mateusz Kielan
dnia 05.12.2009 11:01 ˇ
10 Komentarzy ·
638 Czytań ·
|