jest taki dzień w kalendarzu
kiedy Polak z krwi i kości
w duszy światło zapala
zbiera w bukiet wspomnienia
w ikebanę układa
przypinając kokardę
z jedwabiu
kolor biało - czerwony
w kształcie orła wiązany
i wtedy
wieki Twego istnienia Ojczyzno
falą wzlotów i upadków tkany
o kraju kochany!
czy w finale mogę
z dumą unieść głowę w górę
i powiedzieć
nie pytaj która
RZECZYPOSPOLITA
trzecia czy czwarta
ONA
jest zawsze
jedna jedyna
i zawsze święta.
ONA pamięta wszystkie daty
od dziewięćset sześćdziesiąt sześć
po dziś. po jutro.
po wszystkie lata
i kruszy mury dla całego świata.
Dodane przez Maria
dnia 10.11.2009 15:44 ˇ
11 Komentarzy ·
888 Czytań ·
|