"Łazarzu wyjdź na zewnątrz!"
zabierz ze sobą żebraków i grabarzy
w dłonie włóż różany talizman
a poznają z nim wszystkie tajemnice
i nawet te bolesne sprawią im radość
naucz nieobecności
- cichszej i wyższej formy istnienia
przeprowadź ich bezpiecznie
przez głęboką i czystą eschatologię
którą musiałeś przejść dwukrotnie
by stało się zadość
powołany na tłum toczyć podwójne życie
na oczy zdziwione i krótkowzroczne
które dotknęły przelotność i wieczność
pokaż jak odejść
a tłum pokaże że można oniemieć gdy się umiera
patrząc na powrót do życia
naucz jak będąc silnie dotkniętym
poczuć się nietykalnym
Łazarzu gdyby ktoś im powiedział:
choćbyście i umarli żyć będziecie
żyliby teraz nie myśląc się wskrzeszać
Dodane przez ukwiał
dnia 02.10.2008 17:54 ˇ
9 Komentarzy ·
790 Czytań ·
|